Yngve Dahle i Entreprenerdy: Alle kan lære entreprenørskap!

- Entreprenørskap er ikke en spesiell egenskap som kun få, utvalgte mennesker har. Det er noe alle kan lære, sier Yngve Dahle. For tretten år siden startet han selskapet Entreprenerdy for å hjelpe andre entreprenører i gang med å virkeliggjøre sin idé.

Yngve Dahle er opptatt av å hjelpe andre i gang med sine entreprenørprosjekter gjennom selskapet Entreprenerdy og egen velprøvd metodikk. Startopp Nordland bygger på Entreprenerdys egen metode. Foto: fortellfortell.

 

Yngve Dahle beskriver seg selv som en praktisk entreprenør.
Entreprenerdy er den engasjerte moværingens niende entreprenørprosjekt. Eksakt hvor mange nye bedrifter han har hjulpet i gang gjennom Entreprenerdys metodikk, kursopplegg, lærebøker, veiledning og dataprogram er vanskelig å si, men det er mange. I Entreprenerdys database er det imidlertid registrert over 30.000 prosjekter. Disse dataene er gull for mannen som foretrekker tall og fakta, fremfor synsing i sin forskning og videreutvikling av Entreprenerdy.  

Når Startopp Nordland arrangerer etablererprogram for dem som ønsker å starte sin egen bedrift i Nordland, er det Entreprenerdy sin gjennomprøvde metode og entreprenørstøtte som brukes. Nye kursprogram for Nordland gjennomføres jevnlig.


- Entreprenørskap er å finne og utnytte muligheter. Det kan alle lære seg. Entreprenørskap er ikke en egenskap som noen få er født med. Entreprenørskap har heller ingen aldersgrense.

Vil fjerne mystikken og “avhipstifisere” entreprenørskap
- Entreprenørskap er å finne og utnytte muligheter. Det kan alle lære seg. Entreprenørskap er ikke en egenskap som noen få er født med. Entreprenørskap har heller ingen aldersgrense, beskriver Yngve, som selv er 56.

Det har nærmest blitt hans livsoppgave å dyrke entreprenørskap, samtidig som han fjerner mystikken og “avhipstifiserer” det.

- De beste idéene vokser ikke nødvendigvis frem i et hipt og kult kontorfellesskap. Mange “vanlige folk” jobber med sin idé fra kjøkkenbordet hjemme. Hvordan nå disse og hjelpe enda flere entreprenører i gang?

Yngves arbeid med å finne entreprenørstøtte som fungerer, startet for tretten år siden. Da opplevde han at det var et stort behov for et enkelt verktøy til å lage forretningsplaner. Ikke en forretningsplan med 100 sider prosa, men en praktisk plan som passet like godt for en rørleggerbedrift på Rognan, som en webdesignbedrift i London. Han hadde også takket ja til å forelese i entreprenørskap på Høgskolen i Kristiania.

Yngve forteller at entreprenørskap som eget fagområde var og er fortsatt “ungt”. Det var da han skulle undervise i faget at han så at det ikke eksisterte gode nok fagbøker.

- Lærebøkene inneholdt mye synsing, ikke fakta. De var veldig amerikanske i tilnærmingen. “Faget du har bedt meg forelese i, finnes ikke”, sa jeg til rektoren ved Høgskolen. “Du får lage læreboken selv”, var rektorens svar til meg.
Det var da jeg skrev den første boken min, forteller Yngve.


65.000 fagartikler
Yngve mener at de mange ideologiske retningene gjør faget entreprenørskap uoversiktlig og forvirrende for dem som ønsker å starte en bedrift. Hva finnes i vitenskapen, og hva er erfaringene i praksis?
Da gikk han i gang med å samle og systematisere teorier om entreprenørskap, til sammen med mer enn 65.000 fagartikler. Kartleggingsarbeidet ble grunnlaget for doktorgraden i entreprenørskap som Yngve tok ved NTNU i 2020.

At hjelp til entreprenører krever mer enn en lærebok, var også en av Yngves erfaringer.
I tillegg til lærebøker trengs kurs og personlig veiledning.

- Vi erfarte at en intensiv “sprint” i oppstarten av et etableringsprosjekt er gunstig. Det trengs også digitale eller fysiske fagsamlinger hvor deltakerne jobber med sitt eget prosjekt i et godt dataverktøy. Eureka-øyeblikket kom da vi koblet entreprenørene sammen i nettverk. Da begynte ting for alvor å skje, og S-E-A-M-metodikken var født!

 

Gratis programvare for entreprenørene til evig tid

S-E-A-M står for Systemic Entrepreneurship Activity Method og bygger på syv steg i prosessen med å etablere en bedrift eller utvikle en idé.

S-E-A-M  ivaretar alt fra å kartlegge behovet som idéen eller bedriften skal dekke i markedet, avklare ressursene entreprenøren har og forretningsmodeller, til å sette mål, definere oppgavene som skal gjøres, prognoser og budsjetter. Det hele munner ut i en moderne utgave av en forretningsplan. Bærekraft er et gjennomgående tema i hele S-E-A-M-prosessen.

Også Startopp Nordland har svært gode erfaringer med metoden i praksis.

- Vi har et ressursbasert syn på entreprenørskap i Entreprenerdy. Hva er du god til? Hvilke ressurser har du som andre trenger? Ved å ta utgangspunkt i disse ressursene, blir også en bedrift unik. Det øker sjansen for å lykkes, mener Yngve.

13 år og 100 investerte millioner kroner etter at Entreprenerdy ble etablert, er visjonene store. Selskapet er operativt i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Sør-Afrika i dag, mens nye land står for tur. Dataprogrammet Entreprenerdy er i rivende utvikling. Ny AI-teknologi gjør det mulig å lose enda flere entreprenører gjennom etablererprogrammet, før de får personlig veiledning og blir en del av et etablerernettverk.

 - Vi bruker selvsagt vår egen metode selv. Vi “brenner huset” og begynner helt på nytt i programmet minst to ganger i året. Da kvitter vi oss med gammelt tankegods og får kraft til å utvikle oss videre, forklarer han.

Forretningsmodellen til Entreprenerdy står imidlertid fast.
Den går ut på at dataprogrammet er gratis for entreprenørene, mens det er tilretteleggerne og kursholderne som betaler for verktøyet og metoden. Yngve er tydelig på at så lenge han har aksjeposter i Entreprenerdy, gjelder Creative Commons, hvor ingen entreprenører skal betale for programvaren.
Det gjelder også for deltakere på Startopp Nordland etablererprogram.


Aldri gi opp!

- Reisen med Entreprenerdy har jeg beskrevet i foredraget “How to succeed by failing five times”, legger Yngve til mens han humrer.

Selv har han aldri gitt opp, og det er også hans råd til andre entreprenører.

- Husk at om du får motgang, er det prosjektet som mislykkes, ikke du som menneske. En entreprenør mislykkes når hun eller han gir opp.

Det er relativt få entreprenører i Norge, og Yngve tror at årsaken til det er at vi har det godt og behagelig i Norge. I for eksempel en landsby i Afrika er ingen er ansatt noe sted, men er nødt til å skape noe selv for å brødfø seg selv og familien.

- Selv er jeg overbevist om at entreprenører har det bedre i livet, fordi de opplever mening og sitter i førersetet for egen tilværelse. Å hjelpe andre entreprenører er mitt “kall” i livet avrunder Yngve smilende.


Yngve Dahle forteller gjerne om erfaringene med Entreprenerdy. Her fra Arctic Innovation Week på Stormen bibliotek i Bodø. Foto: fortellfortell

 
 
 

Planlegger du å starte egen bedrift?
Få tips og råd hos oss i etablererprogrammet Startopp Nordland!

 
 
Neste
Neste

En historisk seier for gründere i Nordland